Ile pali CBR 929 SC44 paliwa ?
-
cerber666
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: cbr sc57b
- Rok produkcji: 0
- misiopajur
- Motocykl: CBR 929 + YZ 250f +DR-Z 400 E leśny naqrwiacz
- Rok produkcji: 2001
- aqueran
- Motocykl: CBR 929 RR Fireblade
Witam serdecznie. Temat trochę stary, ale odświeżam żeby nie zakładać nowego. Otóż w ubiegłym roku kupiłem swoją pierwszą 929. Spalanie wychodziło mi jakieś 9,5-10 lna 100 km. Jeździłem głównie jak to się mówi w koło komina, nie w dalekie trasy. Trochę mnie przerażało to spalanie, ale po przeczytaniu kilku tematów na forum przyjąłem za pewnik że tak ma być. W tym roku kupiłem zestaw do mycia i konserwacji filtrów powietrza k&n i zrobiłem porządek z filtrem. Ile z niego wyciekło błota to opowiedzieć się nie da. Dość tego że filterek jest jak nowy i tyle. I teraz niespodzianka. Od tego czasu spalanie spadło mi drastycznie. Przy dwóch poprzednich tankowaniach pomyślałem że może to trochę spokojniejsza jazda i takie tam ble ble ble. Ale dziś pojechałem trochę się odstresować i po przejechaniu 123 km uzupełniłem zbiornik do tego poziomu jak zawsze - pod samą krawędź zbiornika. Wyszło 6,3 litra. Jechałem tak średnio 140-160 km/h. W dodatku na tej trasie którą jeżdżę są po drodze 3 miejsca z robotami drogowymi i światłami. Jeździło dziś mnóstwo samochodów, więc ciągłe wyprzedzanie, hamowanie, ruszanie itp... Czy to możliwe aby na spalanie paliwa w moto tak wielki wpływ miał filtra powietrza???
- zinnej
- Motocykl: HondaCBR 929
To, kurczę, sporo w mieście Ci wcina. Za to w trasie mniej niż mi, a jestem stoprocent pewny, że ciśniesz zdecydowanie bardziej niż ja. Mi ostatnio wyszło w trasie 6,17L przy prędkościach do 200stu max.wiertło pisze:w trasie 5L/100km a w koło komina 9L a nawet i lepiej....
Czytam ten temat i ogólnie czasem dziwne te spalania są zapodawane. Czy aby nie obliczane w pamięci ?
Drive like there's no tomorrow - there won't be.
-
plastek87
- Motocykl: CBR 929 RR
- Rok produkcji: 0
aqueran
dobrze, że się odezwałeś, póki mi spalanie stoi na poziomie 10L to obserwuje temat:) Mechanik właśnie pytał czy oglądałem filtr powietrza, mówił, że może zajebany, ale jakoś za błache się mi to wydawało, żeby jakiś filtr powietrza tak powiększał spalanie. A jednak na twoim przypadku spalanie spadło o połowe!!! Jestem w szoku...
Powiedz tylko jeszcze skąd masz moto, może to ma związek z tym, że w UK jest jakieś powietrze gówniane albo coś w koncu ciężko znaleźć moto z UK bez osadu na metalowych częściach, szczególnie na silniku - zakładając, że twoj też z UK...
dobrze, że się odezwałeś, póki mi spalanie stoi na poziomie 10L to obserwuje temat:) Mechanik właśnie pytał czy oglądałem filtr powietrza, mówił, że może zajebany, ale jakoś za błache się mi to wydawało, żeby jakiś filtr powietrza tak powiększał spalanie. A jednak na twoim przypadku spalanie spadło o połowe!!! Jestem w szoku...
Powiedz tylko jeszcze skąd masz moto, może to ma związek z tym, że w UK jest jakieś powietrze gówniane albo coś w koncu ciężko znaleźć moto z UK bez osadu na metalowych częściach, szczególnie na silniku - zakładając, że twoj też z UK...
-
ble2u
- Motocykl: sc57b oraz suzuki rm 125
- Rok produkcji: 2007
a ile km/h jechalisciechanbord pisze:Ostatnio jeżdżę sobie z kolegą. On na 600 ja na 1000 (ten sam rocznik). Jemu spalił 6,5 a mi 5,7Oczywiście w trasie
Czego tu chcieć więcej? Cieszę się, że mam to co mam, a nie takie
smoki jak Wasze
![]()
bo ja jak jezdze 160-180 non stop (w porywach do 250) to mi pali 7,5